Kana艂owe leczenie z臋ba z wykorzystaniem nowoczesnej technologii: leczenie kana艂owe zabrzeJakie s膮 typy pr贸chnicy? Pr贸chnic臋 mo偶na podzieli膰 na kilka rodzaj贸w, w zale偶no艣ci od miejsca wyst臋powania oraz przebiegu...Kana艂owe leczenie z臋ba z wykorzystaniem nowoczesnej technologii:

Jakie s膮 typy pr贸chnicy?

leczenie kana艂owe zabrze
leczenie kana艂owe zabrze


Pr贸chnic臋 mo偶na podzieli膰 na kilka rodzaj贸w, w zale偶no艣ci od miejsca wyst臋powania oraz przebiegu ? wyr贸偶niamy:

1. Pr贸chnic臋 kwitn膮c膮 ? szybko post臋puj膮ca pr贸chnica, obejmuj膮ca w kr贸tkim czasie wiele z臋b贸w. W wielu przypadkach dotyczy powierzchni z臋b贸w wolnych od pr贸chnicy. Mo偶na j膮 stwierdzi膰 u os贸b ze zmniejszonym wydzielaniem 艣liny, b膮d藕 u m艂odych ludzi spo偶ywaj膮cych cz臋sto kariogenne produkty.

2. Pr贸chnic臋 wczesn膮 ? pojawia si臋 na z臋bach mlecznych w nied艂ugim czasie od momentu ich wyrzni臋cia. Najcz臋艣ciej dotyczy z臋b贸w siecznych szcz臋ki, a nast臋pnie rozwija si臋 dalej i atakuje kolejne grupy z臋b贸w. Powstaje na powierzchniach wargowych w okolicy szyjki z臋ba, czyli tu偶 przy dzi膮艣le. Charakteryzuje si臋 bardzo szybkim przebiegiem, w wyniku kt贸rego dochodzi do zniszczenia du偶ej powierzchni z臋b贸w w kr贸tkim czasie.

3. Pr贸chnic臋 butelkow膮 ? jest jedn膮 z odmian pr贸chnicy wczesnej. Przyczyn膮 jest przed艂u偶one karmienie butelk膮 dziecka, szczeg贸lnie je艣li s膮 to pokarmy sztucznie dos艂adzane. Maj膮 one zazwyczaj papkowat膮 konsystencj臋, co powoduje przyklejanie si臋 resztek do s艂abo zmineralizowanych z臋b贸w w miejscu przylegania smoczka. W bardzo szybkim czasie powstaj膮 tam ubytki pr贸chnicowe.

4. Pr贸chnic臋 ostr膮 ? wyst臋puje gdy atak bakteryjny jest dominuj膮cy nad procesami obronnymi z臋ba. Najcz臋艣ciej dotyka osoby m艂ode, gdy偶 kanaliki z臋binowe s膮 u nich znacznie szersze ni偶 u doros艂ych, co sprzyja szybkiemu rozwojowi pr贸chnicy. Przybiera ona wtedy kolor jasny i mi臋kk膮, mazist膮 konsystencj臋.

5. Pr贸chnic臋 przewlek艂膮 ? wyst臋puje najcz臋艣ciej u os贸b doros艂ych i starszych. Jej post臋powanie jest wolniejsze ni偶 pr贸chnicy ostrej, co zwi膮zane jest z fizjologicznymi mechanizmami obronnymi, jak odk艂adanie si臋 z臋biny wt贸rnej obronnej. Kanaliki z臋binowe z wiekiem staj膮 si臋 coraz w臋偶sze, co r贸wnie偶 zapobiega szybkiemu rozwojowi pr贸chnicy. Przybiera ona ciemny kolor i dosy膰 tward膮 konsystencj臋.

6. Pr贸chnic臋 wt贸rna ? powstaje wok贸艂 wcze艣niej za艂o偶onego wype艂nienia. Przyczyn膮 mog膮 by膰 b艂臋dy podczas opracowywania ubytku, jako艣膰 materia艂u do wype艂nienia, brak szczelno艣ci brze偶nej wype艂niania, b膮d藕 od艂amanie jego brzegu.

殴r贸d艂o: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w


Lepiej zapobiega膰, ni偶 leczy膰

Najlepsz膮 profilaktyk膮 pr贸chnicy jest edukacja i wdra偶anie w艂a艣ciwych nawyk贸w higienicznych u dzieci. Pr贸chnica jest jedn膮 z chor贸b cywilizacyjnych i jej powstawaniu sprzyja cz臋ste spo偶ywanie wysoko przetworzonej 偶ywno艣ci, zawieraj膮cej du偶e ilo艣ci cukr贸w.

Tak wi臋c dla zdrowia z臋b贸w warto ogranicza膰 s艂odycze. Nast臋puj膮ce w臋glowodany maj膮 dzia艂anie pr贸chnicogenne: sacharoza (czyli nasz pospolity bia艂y cukier), glukoza, fruktoza oraz maltoza.

Dobrze jest stosowa膰 nici dentystyczne oraz p艂yny do p艂ukania ust, nie wspominaj膮c o "tradycyjnym" szczotkowaniu z臋b贸w.

Przyczyn膮 pr贸chnicy s膮 po prostu bakterie, kt贸re atakuj膮 os艂abione 艣rodowiskiem kwasowym szkliwo, dlatego tak wa偶na jest higiena - bakterie po prostu gin膮. Jednak to 艣rodowisko kwasowe powoduje os艂abianie si臋 szkliwa, a takie efekt powstaje z powodu w臋glowodan贸w. Tak wi臋c - dbanie o z臋by to r贸wnie偶 dbanie o diet臋.


Ciekawa teoria

Poza s艂odyczami nie najlepiej na stan z臋b贸w wp艂ywa r贸wnie偶... chleb nasz powszedni. Co mam na my艣li? Zacznijmy od teorii.

Na podstawie tego jak wygl膮da uz臋bienie u zwierz膮t mo偶na okre艣li膰 ich spos贸b od偶ywiania si臋. Ro艣lino偶ercy maj膮 najlepiej rozwini臋te siekacze, mi臋so偶ercy k艂y. Cz艂owiek teoretycznie jest wszystko偶ernym typem ssaka.

Jednak chleb i produkty z ziaren (zw艂aszcza takie, gdzie ziarno jest w ca艂o艣ci) mog膮 powodowa膰 problem. I nie mam tutaj na my艣li celiakii, czy nietolerancji glutenu. Po prostu zbo偶a s膮 twarde i bardzo "艣cierne" - tak tez dzia艂aj膮 na nasze z臋by - 艣cieraj膮 szkliwo, os艂abiaj膮 je.

To tylko teoria, jednak wydaje si臋 nie by膰 pozbawiona sensu. Oczywi艣cie to nie znaczy, 偶e musimy rezygnowa膰 z jedzenia chleba. Pami臋tajmy jednak, 偶e nie wszystko co wydaje nam si臋 zdrowe, musi takie by膰.


Uczmy dzieci my膰 z臋by

O z臋by warto dba膰. Jest to bardzo wa偶ny nawyk - to rodzice s膮 odpowiedzialni za to, by dla dziecka mycie z臋b贸w by艂o cz臋艣ci膮 dziennej rutyny.

Nie b臋d臋 pisa膰 tutaj o szczeg贸艂ach praktyki dentystycznej, poniewa偶 nie jestem specjalist膮. Chc臋 jednak zauwa偶y膰, 偶e z臋by to przede wszystkim kwestia zdrowia, a nie urody.

Je偶eli nie b臋dziemy o nie dbali mo偶emy mie膰 powa偶ne problemy - b贸le zatok, zapalenie kt贸re przekszta艂ci si臋 w powa偶na infekcj臋, a nawet problemy z sercem.



Dodane: 17-06-2015 10:05

Poprzednie wpisy:

Nast臋pne wpisy: